Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Petra Lunenburg

Petra Lunenburg is in 1996 afgestudeerd als modeontwerper aan ARTEZ Arnhem. Sindsdien heeft ze gewerkt als grafisch ontwerper en illustrator voor verschillende modelabels en -tijdschriften. Door zich de afgelopen jaren vooral te richten op illustratie en tekenen, heeft ze zich ontwikkeld als beeldend kunstenaar en een vrouwelijke, vrije en suggestieve stijl gecreëerd. Haar kenmerkende signatuur waarvan de rauwe minimalistische abstractie een gevoel van ambiguïteit creëert, wordt beïnvloed door zowel mode als kunstgeschiedenis, door René Bouché en Egon Schiele. Ze heeft haar passie voor naakten verkend in verschillende media, zoals stift, inkt, krijt en acryl op papier. Petra Lunenburg onthult een wereld van allure gecreëerd door sensuele en verleidelijke portretten van haar onderwerpen.

“Via mijn tekeningen probeer ik bij de dierlijke kant, of misschien gewoon de menselijke kant, van 'de mens' te komen. Ik ben geboeid door de kracht van de lijn. Daardoor bestaat mijn werk altijd uit meerdere - in elk geval twee - lagen. In de eerste laag: de uitdrukking van de figuur; haar houding, gezichtsuitdrukking, kleurgebruik en de figuratieve elementen die een bepaald verhaal vertellen of suggereren. En de tweede laag zit in de lijnvoering zelf, de energie ervan, het resultaat van de kracht van mijn hand ten opzichte van de tegendruk van het papier, voortkomend uit emotie en materiaalkeuze. Wat mij betreft kun je via een lijn vreselijk dichtbij de ziel van de maker komen. Een zeer persoonlijke, unieke en tastbare getuigenis op een bepaald moment in tijd. Ik denk dat dat de reden is waarom ik blijf tekenen, en veel in herhaling werk als een soort organisch proces dat hier en daar muteert. Die mutaties zijn vaak de werken waarvan ik denk 'ja, dat is ‘m'.

Penelope Curtis, Dirk van den Heuvel
jo taillieu architecten
Goda Budvytyte
Calouste Gulbenkian Museum, Fondazione Musei Civici di Venezia
Calouste Gulbenkian Museum
LEVS architecten, WDJARCHITECTEN, Hubert-Jan Henket

Art on Display 1949-69 maakt deel uit van een serie tentoonstellingen die bestaan uit 1:1 modellen die zich richten op de specifieke kwaliteiten van het interieur als snijpunt van architectuur en design.